radovan bries " fotograf do každého počasia "

Vinohradnícka oblasť Tokaj je jednoznačne najznámejšou vinohradníckou oblasťou Slovenska. Z tohto kúta pochádzajú naozaj nezameniteľné vína, ktoré sa tešia priazni milovníkov vín po celom svete. Za svoju obľubu vďačia jedinečnému zloženiu pôd, ktoré sa na rozlohe 1 415 hektárov rozprestierajú. Pre vinohradnícku oblasť Tokaj sú charakteristické kamenisté a štrkové pôdy, ktoré sa nachádzajú na geologickom podklade hornín s vysokým obsahom minerálnych látok (andezit, tuf, ryolit). Zloženie pôd v kombinácii s prírodnými podmienkami umožňuje produkciu jedinečných vín, ktoré nemajú konkurenciu. Pre túto oblasť sú charakteristické tri odrody hrozna: Furmint, Muškát žltý a Lipovina. Tokajské vína zrejú v pivniciach vykopaných v sopečnej hornine zvanej tuf, je v nich stabilná teplota okolo 10°C – 12°C a steny sú obrastené hubou Zasmidium cellare, ktorá reguluje vzdušnú vlhkosť. Miesta, ktoré vás zaujmú sú napríklad gazdovské pivničky v obci Veľká Tŕňa, vyhliadková veža v tvare suda alebo Chateau Grand Bari sa nachádza v osade Veľká Bara.



TOPlist